Algemene Ledenvergadering en Pubquiz

Lieve leden,

zoals jullie weten is het nieuwe collegejaar van start gegaan. Het Liberibestuur 2016-2017 heeft een heel fijn jaar achter de rug en wil jullie allen bedanken voor jullie inzet en enthousiasme voor de vereniging. Nu is het tijd om het stokje door te geven aan jullie nieuwe bestuur!

Op woensdag 27 september zal de Algemene Ledenvergadering plaatsvinden en zullen wij het stokje doorgeven aan het kandidaatsbestuur:

 • Lucienne Diaz Murillo – voorzitter
 • Esmee Nijland – secretaris
 • Reinder Reinders – penningmeester
 • Robin Pormes – assessor extern

Bij dezen willen we iedereen van harte uitnodigen om naar de ALV te komen. Klik hier voor de agenda, de notulen van de vorige ALV, de statuten en het Huishoudelijk Reglement. De overige stukken zijn op te vragen bij het bestuur.

De ALV met aansluitend de borrel zal plaatsvinden in het bovenzaaltje van onze stamkroeg Café de Keyzer (Kaiserstraat 2-4). Jullie zijn welkom vanaf 19:30 uur en de ALV zal beginnen om 20:00 uur. We hopen jullie allemaal te zien! Uiteraard is aansluitend op de ALV een borrel en hebben jullie de gelegenheid om afscheid te nemen van het oude bestuur en om het nieuwe bestuur te feliciteren!

Onder het genot van een drankje zullen we de ALV afsluiten met een pubquiz. Dus wil je je algemene kennis testen, kom langs!

We hopen jullie allemaal te kunnen verwelkomen volgende week!

 

Liefs,

het bestuur

Vacatures 2017/2018

Het collegejaar 2017/2018 gaat binnenkort van start. Dit betekent dat JSV Liberi nieuwe bestuursleden zoekt! Dus; ben jij gemotiveerd, geïnteresseerd in het jeugdrecht en wil jij samen met drie andere bestuursleden één jaar lang aan het roer staan van JSV Liberi? Dan zijn we op zoek naar jou! Bovendien wordt de vereniging 5 jaar en zijn we dus ook op zoek naar een lustrumcommissie! Lees verder voor de beschikbare bestuursfuncties.

Bestuur

Afgelopen jaar hebben wij als bestuur zowel educatieve als sociale activiteiten georganiseerd. Zo organiseerden wij onder andere: diverse excursies, een internationale studiereis naar Edinburgh, aftertentamenborrels, een congres, een symposium en diverse interessante lezingen. Wij hebben een ontzettend leuk bestuursjaar gehad, maar nu is het tijd om het stokje door te geven.

 • Voorzitter
  Als voorzitter zit jij elke week de vergadering met je bestuur voor. Je zorgt dat er een agenda is en hebt de stukken voorbereid. Er is maandelijks een overleg met alle studieverenigingen van de faculteit rechten. Als voorzitter van JSV LIberi zal jij hier elke maand naar toe gaan en dit koppel je terug naar je bestuur. Verder zal jij bij alle vergaderingen van de lustrumcommissie zitten om ervoor te zorgen dat er een goede communicatie is tussen de commissie en het bestuur. Ook zal jij als voorzitter het contact onderhouden met de afdeling Jeugdrecht op de universiteit Leiden.
 • Secretaris
  De secretaris is verantwoordelijk voor de schriftelijke kant van de vereniging. De taken bestaan onder andere uit het notuleren bij vergaderingen en meetings, het bijhouden van de in- en uitgaande communicatie met interne partijen en het onderhouden van het ledenbestand. Daarnaast stelt de secretaris één of twee keer per maand de nieuwsbrief samen en zorgt voor het onderhoud van de archiefkast.
 • Penningmeester
  De penningmeester is verantwoordelijk voor de controle van de financiën van de vereniging. De taken van de penningmeester omvatten onder andere: de controle van de inkomsten en uitgaven van de vereniging, het innen van contrubutie, het bijhouden van financiële (jaar)overzichten en het opstellen van een jaarbegroting. Na je bestuursjaar blijf je nog twee jaar lid van de kascommissie. Bovendien ben je als bestuurslid mede-verantwoordelijk voor de (lustrum)activiteiten van JSV Liberi in dit eerste lustrumjaar!
 • Assessor Extern
  De functie assessor extern is een bestuursfunctie die toeziet op het onderhouden van relaties met externe partijen zoals sponsoren, sprekers op lezingen en congressen en de universiteit. Verder gaat de assessor extern over het organiseren van verschillende activiteiten en de promotie van deze activiteiten. Je bent dus verantwoordelijk voor de website, Facebookpagina en de Linked-in pagina.

 

Lustrumcommissie

Naast nieuwe bestuursleden zijn wij op zoek naar vijf leden voor de allereerste JSV Liberi Lustrumcommissie. JSV Liberi bestaat komend collegejaar 5 jaar en dat moet gevierd worden. De lustrumcommissie zal verantwoordelijk zijn voor een spetterende lustrumactiviteit en de jaarlijkse internationale studiereis. Wij zoeken vijf leden die samen met het 5e bestuur, dit lustrumjaar tot een succes willen maken. Als lid van de lustrumcommissie kun je werken aan je organisatie- en communicatievaardigheden en krijg je de unieke kans om je internationale netwerk uit te breiden!

Wil je dit studiejaar meer uit jezelf halen, bestuurservaring op doen, je (internationale) netwerk vergroten en heb je interesse in (één van de) bovenstaande vacatures? Stuur dan voor 12 september 2017 23.59 uur een e-mail met je CV en motivatiebrief naar secretaris@jsvliberi.nl. De sollicitatiegesprekken zullen op 14 en 15 september ‘s avonds plaatsvinden.

 

Heb je vragen naar aanleiding van onze vacatures? Neem dan contact op met ons op via:

Dimjanah Habashy (voorzitter@jsvliberi.nl)

Lisa van Zelm (secretaris@jsvliberi.nl)

Ronald Knegt (penningmeester@jsvliberi.nl)

Francesca van Dongen (assessor@jsvliberi.nl)

Of stuur ons een berichtje via onze Facebookpagina!

 

Uitnodiging Pauw

Beste leden.

recentelijk heeft het bestuur van JSV Liberi een uitnodiging van het programma PAUW mogen ontvangen om met onze leden een uitzending bij te wonen.  Pauw is de late-night talkshow en dient regelmatig als een discussiepodium voor diverse partijen en gasten. Pauw maakt een belangrijk deel uit van de debatten die in de maatschappij worden gevoerd en het lijkt ons dan ook zeer leuk en interessant om een keer aanwezig te zijn.

Graag zouden we van onze leden vernemen of jullie interesse hebben om een uitzending bij te wonen zodat het bestuur kan overleggen met de publiekservice van Pauw.

 

Uitnodiging Symposium ‘Minderjarigen in het strafproces’

Beste geïnteresseerde,

met trots presenteert JSV Liberi het volgende evenement: Het Symposium ‘Minderjarigen in het strafproces’. Zoals aangekondigd staat dit verenigingsjaar in het teken van nieuwe samenwerkingen met andere vak- of rechtsgebieden. Na het succesvolle Congres met Studievereniging Emile en de Kinder- en Jongerenrechtswinkel zijn wij voor dit aankomende evenement de samenwerking aangegaan met de vereniging Studiekring over Strafrecht (SOS) en ECPAT Youth (Defence for Children).

Deze middag zal in het teken staan van minderjarigen in het strafproces. Zowel de kanten van slachtoffers als van daders zullen belicht worden door vijf professionals met verschillende expertises:
– prof. dr. Arne Popma (forensisch jeugdpsychiater)
– mr. Ytje Minke Hokwerda (Defence for Children)
– mr. Nienke Swart (advocate)
– mr. Judith van Schoonderwoerd den Bezemer-Wolters (officier van justitie)
– dr. Stephanie Rap (Universiteit Leiden)

De sprekers zullen naar aanleiding van een casus hun expertise toelichten. Deze casus ontvang je  per e-mail bij je aanmelding. Aanmelden kan via de volgende link: www.sos-leiden.nl/activiteiten/ onder ‘symposium: minderjarigen in het strafrecht’ vind je het aanmeldformulier.

Het symposium zal plaatsvinden op vrijdag 17 maart vanaf 12:30 (inloop). Het inhoudelijke deel duurt van 13:00 tot 16:00 waarna er uiteraard afgesloten wordt met een borrel!

Graag zien wij jullie allen daar!

 

Aankondiging masteropening

Op 30 januari 2017 organiseert de Afdeling Jeugdrecht van de Universiteit Leiden in samenwerking met de Juridische Studievereniging Liberi een bijeenkomst ter gelegenheid van zowel de opening van het 2e semester van het collegejaar 2016-2017 als de opening van het collegejaar voor de nieuwe studenten die per februari zullen instromen.

Met deze bijeenkomst willen wij de nieuwe studenten van harte welkom heten en wensen wij hen een goed en leerzaam studiejaar toe. Hun collegejaar en het 2e semester van de huidige studenten zal worden afgetrapt met een introductie op de master zelf en een veelbelovende openingslezing van Janneke Kouwenhoven van de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden. Daarnaast zal de locatie van de jaarlijkse studiereis bekend gemaakt worden en biedt de bijeenkomst alle studenten verder de kans om hun medestudenten te ontmoeten en beter te leren kennen.

Zowel de huidige masterstudenten als de nieuwe februari lichting worden geacht aanwezig te zijn om uiterlijk 13:30 in de Sterrewacht, zaal C1.02. Aanmelden kan via de link: https://www.jotform3.leidenuniv.nl/form/62032850281

Kerstdiner

Naast alle inhoudelijke activiteiten, worden er ook welverdiende sociale activiteiten binnen de vereniging georganiseerd. Om de feestdagen in te luiden en om in de kerstsfeer te komen is een flinke groep samen gaan borrelen om te proosten op de vakantie! Aansluitend werd er genoten van een kerstdiner bij eetcafé de Einstein.

Het bestuur wenst iedereen fijne feestdagen en een knallend nieuwjaar toe!

15589680_1771809959735140_5107648404573242183_n

Excursie Antwerpen

Op donderdag 27 oktober 2016 is een groepje van 13 dames en 1 heer afgereisd naar Antwerpen voor een dag vol educatieve en sociale activiteiten. Nog voor de zon opkwam om 07:20u verzamelde de groep zich op Leiden Centraal.

Om 10:00 kwamen we aan bij het zogenaamde Vlinderpaleis. Dit is sinds 2006 waar de rechtbank Antwerpen zitting heeft. We kregen een rondleiding door het fascinerende gebouw en mochten een heftige strafzaak bijwonen. Het ging om een overval met geweld in groepsverband gepleegd. Hoewel de verdachten allemaal meerderjarig waren, was het voor de groep erg interessant om te zien hoe verschillend een zitting in België is van een zitting in Nederland. Bovendien waren de verdachten alsnog vrij jong (18-22 jaar) en werden en straffen tot 12 jaar gevangenisstraf geëist door de Officier van Justitie.

Na deze heftige rechtszaak vervolgde de groep zijn weg naar een ander gedeelte van Antwerpen. Om 13:30 werden we verwacht bij Moeders voor Moeders. Daar hebben we mogen ondervinden hoe hard deze vrijwilligers werken om de moeders die dit nodig hebben te ondersteunen. Wat de meeste indruk heeft gemaakt, was het vondelingenluik. Moeders kunnen hier anoniem hun pasgeboren kindje achterlaten. Niet alleen de emotionele kant, maar ook de juridische kant is besproken. In Nederland is het bijvoorbeeld strafbaar om je kindje vondeling te leggen of iemand hierbij te helpen.

Aan het eind van de middag zijn we weer naar het centrum gegaan om een Belgisch speciaalbiertje te drinken. Het was een zeer intense maar ook een gezellige dag!

Kandidaatsbestuur 2016-2017 bekend!

JSV Liberi heeft een nieuw kandidaatsbestuur! Aankomend jaar zullen Dimjanah Habashy, Lisa van Zelm, Ronald Knegt en Francesca van Dongen het stokje van ons overnemen als resp. voorzitter, secretaris, penningmeester en assessor promotie en activiteiten. Bij dezen wensen wij hen alvast heel veel succes en plezier in het aankomende verenigingsjaar!

Studiereis Dublin 2016

Alweer een maand geleden vond onze prachtige studiereis naar Dublin plaats. De reis begon op maandagochtend op Schiphol. Na aankomst in het hostel gingen we naar Trinity College, waar promovenda Louise Forde ons vertelde over het jeugdrecht in Ierland en haar onderzoek (‘Welfare’ and ‘justice’ in Irish youth justice: Punishing children or meeting their need). ’s Avonds keken we de EK-wedstrijd Ierland-Zweden in een gezellige pub. Op de tweede dag hebben we de Children’s Rights Alliance en een politiebureau bezocht. Op woensdag namen we de trein richting Oberstown, waar we een rondleiding kregen door een jeugdgevangenis. Wanneer je in Ierland bent, moet je natuurlijk ook genieten van de Ierse natuur! Daarom hebben we ’s middags gewandeld door de Ierse cliffs in Howth. Terug in Dublin heeft de reiscommissie een pubquiz gehouden, en hebben we met de hele groep gezellig gegeten. Donderdag hebben we een bezoek gebracht aan het Children’s Court, waar we hebben gesproken met een Ierse kinderrechter. ’s Avonds organiseerden twee locals voor ons een heuse kroegentocht, en vrijdag was het alweer tijd om terug te keren naar Nederland.

Het was een interessante, leerzame, maar vooral ook superleuke studiereis! Onze bewondering gaat uit naar de reiscommissie: Ilona van Angeren, Karlijn van den Boomen, Ruby Jelicic, Carmen van der Tuuk en Julia Wamelink, ontzettend bedankt voor jullie inzet! We bedanken ook graag het reisbureau Zonvaart Zakenreizen Anko voor de hulp bij de organisatie.